Vilken kamp det blev bland herrarna i Berlin Maraton! Men inte riktigt som pratet gick innan. När flera förhandsfavoriter klev av var det istället maratondebutanten Guye Adola som med 3-4 km kvar hade gått loss och såg ut att vinna. Men så vände det igen. 

På pappret skulle det bli en kamp mellan Kenenisa Bekele, Wilson Kipsang och Eliud Kipchoge. Men strax efter halvmaratonpasseringen tappade Bekele tätgruppen (och klev lite senare av helt). Vid 30 km klev Wilson Kipsang av medan han tog sig på magen när funktionärerna frågade hur han mådde. Och strax efter stod han och kräktes.

Den sista milen handlade allt om Eliud Kipchoge, Kenya, och etiopiern Guye Adola som alltså aldrig sprungit ett maraton tidigare. Nu är han inte direkt en oerfaren löpare men mer satsat på halvmaraton där han har ett personligt rekord på 59.06. Axel mot axel fortsatte de två en några kilometer innan Guye Adola vid ca 35 km gjorde ett ryck och hade som mest en lucka ca 40 meter ner till Kipchoge. Här såg det nästan avgjort ut då Kipchoge mest sprang och sneglade på Adola istället för att koncentrera sig på sin egen löpning. Men någonstans mellan kilometer 38 och 39 km var han ikapp ledaren igen. Maratondebutanten Adola höll jämna steg med Kipchoge ett tag innan han inte längre orkade stå emot kenyanens tempo. De sista två kilometrarna sprang Eliud Kipchoge leende mot mål relativt ohotad även om Guye Adola endast var 13 sekunder efter i mål.

Nu blev det inget nytt världsrekord, så som det spekulerats om, men som Eliud Kipchoge sa direkt efter målgång: ”The condition was not friendly, because of the rain”. Men man får nog säga att 2.03.32 ändå är en rätt respektabel tid och faktiskt 6:e bästa tiden någonsin. Guye Adola kom alltså tvåa på 2.03.47 (en okej debut får man ju säga) och Mosinet Geremew, Etiopien, vann spurten om tredjeplatsen med sina 2:06:12.

Även på damsidan var det spännande innan en förhandsfavorit till slut vann då Galdys Cherono från Kenya segrade med tiden 2.20.23. Tvåa Ruti Aga, Etiopien, 2.20.41 och Valary Alyabei, Kenya, som sprang in som trea på 2.20.53. Där var det dock svårare att hänga med i vändningarna då TV-sändningen mest fokuserade på herrarna i topp och de snabbaste tyska löparna.