Är det okej att gå på fest och dricka alkohol på fredagskvällen när du ska tävla på söndagen? Klart det är. Rent moraliskt alltså. Däremot är det inte helt otroligt att du presterar sämre då öl, vin och sprit försämrar din prestation även långt efter att nedbrytningen av alkohol är avklarad. Faktiskt upp till 60 timmar efter att du slutat dricka, även om det så klart beror på hur mycket du fått i dig.  

Hör alkohol och idrottande ihop? Tja, de beror på vem man frågar. Konjak var till exempel ett klassiskt dopingpreparat under slutet av 1800- och första halvan av 1900-talet. Amerikanen Thomas Hicks som vann maraton vid OS 1904 i Saint Louis kollapsade direkt efter målgång och var mycket nära att dö efter att inte nöjt sig med konjak utan även spetsat den med stryknin (som i små doser kan vara stimulerande men snabbt blir livsfarligt).

Tror nog det också finns många som introducerats för starkare drycker i ungdomen under sin tid som framför allt lagidrottare. Så ska det så klart sprutas champagne från prispallen i de flesta sporter. Och har det gått bra ska man fira med alkohol och har det gått dåligt är man värd några öl som tröst.

Men om vi istället tittar på det här med hur alkohol påverkar din träning. Det händer ju lite olika saker i kroppen när du dricker alkohol som kan komma att påverka din idrottsprestation. Bara det att sömnen inte blir av samma kvalitet när man har druckit några glas kan försämra återhämtning och därmed även effekten av träning och din prestation. Troligen har du dessutom både en sämre vätskebalans (alkohol är lite vätskedrivande) och inte lika stora glykogenlager i främst levern men även i musklerna. Så är vilopulsen något förhöjd även en tid efter att nedbrytningen av alkohol i kroppen är klar.

Musklerna kan faktiskt bli direkt svagare av alkohol. I alla fall ett tag då nervsystemet påverkas så att det blir sämre på att aktivera musklerna vilket gör att du utvecklar mindre kraft än annars. Dessutom minskar möjligheten att bygga muskler då uppbyggande hormoner hämmas av alkoholintaget. Att gå till gymmet och lasta på tunga vikter för att på något sätt svettas och träna bort spriten är därför ingen bra idé. För det första blir effekten av träningen betydligt mindre än annars och dessutom finns det en viss risk för skador då reaktionsförmåga och koordination minskar dagen efter. Det är ju inte bara något att tänka på när du jonglerar med hantlarna på gymmet. Det finns ett riskmoment för alla som pysslar med aktiviteter som kräver en del koncentration, till exempel att springa i obanand terräng. Med sämre reaktion, beslutsförmåga, balans och koordination ökar så klart risken för att du ska kliva snett, springer in i grenar, ramlar ner för branter eller på annat sätt lyckas dra på dig skador. Och är man triathlet och spenderar en hel del tid på cykeln ökar så klart risken för krascher väldigt mycket samtidigt som du kan räkna med att simtekniken inte riktigt sitter som den ska.

Det här är så klart inget jag har hittat på själv. Istället kommer en del av all fakta i den här artikeln från idrottsforskarna Mikael Mattsson, Örjan Ekblom och Olof Unogård som på uppdrag av blad annat Riksidrottsförbundet tittat på sambandet mellan alkohol och prestation och som publicerat sina resultat i tidningen Svensk Idrottsforskning 1/2014.
I de tre forskarnas kunskapsöversikt tar de bland annat upp en studie gjorde på elva vältränade män som fick göra 300 repetitioner av en excentrisk övning (hålla emot) för musklerna på lårets framsida. Ett ben i taget gällde. Direkt efter att försökspersonerna tränat ena benet drack de en ”medeldos” alkohol, vilket är ca 1 gram alkohol per kilo kroppsvikt vilket ger cirka 1 promille alkohol i blodet vilket kräver ca 6 flaskor starköl för en man på 75 kg. Elle för att prata klarspråk: steget efter ”salongsberusad”.
Så gjorde de om testen en vecka senare men då fick de istället apelsinjuice direkt efter.  Så mätte de försökspersonernas styrka före träningen samt 36 och 60 timmar efter de druckit alkohol/apelsinjuice. Det visade sig att muskelstyrkan var sämre i båda benen ända upp till 60 timmar efter träningen. Men störst försämring blev det då de druckit alkohol vilket gör att man kan konstatera att återhämtningen och effekten av träning försämras om dricker så mycket. Men vad händer om man bara dricker häften, det vill säga 0,5 gram alkohol per kilo=3 flaskor starköl? Även då blev det så klart en styrkeminskning, men den här gången var det ingen skillnad mellan alkohol- och juicedrickarna.

Vad lär vi oss av det här? Rätt mycket sånt som är ganska självklart.

  • Drick inte konjak blandat med stryknin, det kan vara jättefarligt även om det för drygt 100 år sedan kunde ge ett OS-guld.
  • Alkohol kan göra så att du får ut mindre av din träning än om du låtit bli at dricka.
  • Du kan bli svagare, få mindre energi lagrat som glykogen i kroppen och få vätskebrist.
  • Effekterna kan hålla i sig en stund även efter att alkoholen har förbränts i kroppen, ända upp till 60 timmar efter drickandet.
  • Dagen efter en kväll med en del alkohol är det lättare at trampa snett, köra omkull eller tappa en hantel på tån.
  • Dricker man inte så mycket påverkar det dig inte heller så mycket.
  • Hur man påverkas och hur mycket man påverkas beror en hel del på individuella variationer.
  • Alkohol är ett ämne som engagerar, vilket bevisas av att du läst ända hit.